Laventeli

Lyhyet faktat
- Synonyymit
Tähkälaventeli
- Tieteellinen nimi
Lavandula angustifolia Mill.
- Perhe
Lamiaceae (huulikukkaiskasvit)
- Etusivu
Välimeren länsiosat
Ainesosat
Eteerinen öljy, flavonoidit, fytosteroli, kumariini
Kuvaus
Laventeli ei juuri esittelyjä tai kuvailua kaipaa, niin tuttu ja rakastettu puutarhojen koristaja se on. Siihen yhdistyy Provencen kesän tuoksu, ja se viihtyy ruusupensaiden välissä. Heinä-syyskuussa kukkivaan, enintään puolen metrin korkuiseksi kasvavaan kasviin kannattaa kuitenkin tutustua vielä tarkemmin. Sen niin sanotuissa valetähkissä on kymmeniä pieniä kukkasia, jotka ovat kiinnittyneet kerroksittain varteen kukinnoiksi sitä kiertäen. Jokaisen kukinnon alla on kaksi pientä ylälehteä. Ennen kuin kukkien viisi erikokoista huulta avautuvat, näkyvissä ovat kotelomaiset teriöt, joista terälehdet työntyvät esiin. Laventeli kerätään kuivaamista varten juuri tässä vaiheessa, sen ollessa oikeastaan vielä nupullaan. Laventelin rauhoittavaa tuoksua levittävät kukintojen ohella myös untuvaisen pehmeät, kapeat lehdet. Niissä virtaava eteerinen öljy pääsee ilmoille heti, kun laventelipensasta vain pyyhkäisee kädellään.
Tietämisen arvoinen
Laventeli on luultavasti saanut nimensä latinan lavare-verbistä, 'pestä'. Tämä osoittaa jo muinaisten roomalaisten kylpeneen laventelivedessä. Heiltä on peräisin myös kasvin käyttö koimyrkkynä laittamalla kuivattuja laventelinkukkia puhtaan pyykin sekaan.
Heprealaiset käyttivät laventelia suitsukkeena, jonka vaikutusta pidettiin puhdistavana.
Keski-Euroopan luostaripuutarhoissa laventelia tavattiin ensi kerran 1000-luvulla. Pian sen jälkeen alkoi levitä uskomus, jonka mukaan Maria Magdalena olisi voidellut Jeesuksen pään laventeliöljyllä, ja 1400-luvun lopulla alettiinkin kaupitella "magdalenaöljyn" tapaan valmistettua laventeliöljyä, jolla väitettiin olevan moninaisia vaikutuksia. Mainosmaakareita on siis ollut olemassa jo ennen meidän aikojamme!
Laventelin lehdillä on kasvin kasvualueilla sijansa myös keittiössä: hieman kitkerät, voimakkaan makuiset lehdet maustavat lammaspaistia, lihapatoja, kalakeittoa sekä salaattia ja lisäävät niiden terveellisyyttä.
Erilainen näkymä tehtaaseen
Laventelin kukat huojuvat korkealla pensaan yläpuolella pitkissä varsissaan. Ne ovat kohonneet kasvin runsaan lehvistön yläpuolelle. Lämpöä rakastavina ne antautuvat auringolle, ottavat sen kaiken voiman talteen ja lahjoittavat sen meille eteerisenä öljynä. Pystyssä päin seisova kasvi tehostaa ihmisen minäkuvan rakentumista pehmentäen ja tehostaen astraalikehon hallintaa.